Як вже повідомляв EastFruit, у зв'язку із закриттям ресторанів, кафе і готелів, в Нідерландах і Бельгії зупинилися підприємства з виробництва картоплі фрі. При цьому обидві країни не знають, що робити із залишками картоплі, яка не була перероблена.
Учасники ринку оцінювали залишки картоплі, яка призначалася для переробки в Бельгії та Нідерландах в 2 млн.тонн. Нідерланди повідомили про виділення 50 млн.євро для підтримки постраждалих від ситуації виробників і переробників картоплі.
Фото ілюстративне з відкритих джерел
Незважаючи на те, що ці сорти йдуть виключно на переробку для виробництва картоплі-фрі, український споживач цими нюансами не сильно цікавиться. Картопля з Нідерландів в Україні добре продається, так як він має високі якісні параметри, а його ціна порівняна з цінами на українську картоплю. Це дуже вигідно нідерландським постачальникам, адже інакше картоплю довелося б утилізувати, або, іншими словами, просто викидати.
Сорти картоплі, який використовується для виробництва замороженої картоплі-фрі в Нідерландах, насправді, мають прекрасні смакові якості, колір і добре утримують форму при обсмажуванні. Але в Нідерландах та інших країнах ЄС його продати складно, тому що бульби такої картоплі занадто великі. Це важливо для отримання картоплі-фрі великої довжини. Однак українські споживачі вважають, що, чим більше розмір бульби, тим вище якості. Тому голландська картопля Продається навіть краще, ніж українська.
В середньому українські оптовики за картоплю з Нідерландів просять близько 30-35 центів США за кг (8-9 грн/кг) картоплі при доставці його в Київ. На ринку також є пропозиції про поставку картоплі з Нідерландів під замовлення. При цьому ціни на картоплю в Україні залишаються стабільними, а попит споживачів починає перемикатися на ранній (молодий) картопля, який вже надходить на ринок.